Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ο εκτινασσόμενος  δάκτυλος είναι μία πάθηση που διαταράσσει τη φυσιολογική κίνηση των δακτύλων. Η νόσος είναι γνωστή και ως στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης (trigger finger). Η νόσος χαρακτηρίζεται από την εμπλοκή του δακτύλου σε κάμψη και την αδυναμία του να εκταθεί. 

Τι προκαλεί τον εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Η κίνηση των δακτύλων βασίζεται στην καλή λειτουργία των τενόντων. Οι τένοντες διαθέτουν ένα περίβλημα που λέγεται έλυτρο. Ενίοτε το έλυτρο υφίσταται πάχυνση και στενεύει, με αποτέλεσμα οι τένοντες να φλεγμαίνουν και να πρήζονται. Το δάκτυλο, ως αποτέλεσμα των παραπάνω κολλάει ή σκαλώνει με κάμψη και ο ασθενής αδυνατεί να το τεντώσει. Ο ασθενής βάζοντας περισσότερη δύναμη καταφέρνει να υπερνικήσει τη στένωση του ελύτρου και το δάκτυλο εκτινάσσεται γρήγορα προς τα πίσω (και για αυτό ονομάζεται δάκτυλο δίκην σκανδάλης – trigger finger).
Η αιτιολογία της πάθησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υποθυρεοειδισμό. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα το πρωί και περιλαμβάνουν:

    • Πόνο στη βάση του δακτύλου στην παλάμη
    • Αδυναμία πλήρης έκτασης και κάμψης του δακτύλου
    • Αίσθημα σκαλώματος (catching) ή κλειδώματος (locking) του δακτύλου – στην αρχή ο ασθενής δύναται να υπερνικήσει το κλείδωμα εκούσια ή με τη χρήση του άλλου χεριού. Με την σταδιακή επιδείνωση της νόσου, αυτό καθίσταται αδύνατον.
    • Αίσθημα εκτίναξης του δακτύλου στην έκταση
    • Επώδυνη και ψηλαφητή σκληρία στην παλάμη (nodule)

Διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως γίνεται εύκολα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Κατά την επίσκεψή σας, ο κ. Παναγόπουλος θα λάβει λεπτομερές ιστορικό και θα σας εξετάσει.

Συντηρητική θεραπεία

Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:
    • Ξεκούραση
    • Χρήση νάρθηκα
    • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
    • Τοπική έγχυση κορτιζόνης
Η τοπική έγχυση κορτιζόνης είναι αποτελεσματική στα δύο τρίτα των περιπτώσεων (περίπου 70%). Ο κ. Παναγόπουλος θα σας προσφέρει αν επιθυμείτε ένεση κορτιζόνης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η ένεση κορτιζόνης τείνει να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. 

Χειρουργική θεραπεία

Αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή αν το δάκτυλο είναι κλειδωμένο τότε το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου δακτύλου (απελευθέρωση του Α1 ελύτρου). Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μίας τομής μήκους 1.5 εκατοστών στην παλάμη. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι εντός ολίγων ωρών. Είναι μία ασφαλής και αναίμακτη επέμβαση με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών και άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. To αίσθημα κλειδώματος εξαφανίζεται αμέσως μετά το χειρουργείο και ο ασθενής μπορεί να κινήσει άμεσα τα δάκτυλα.

2022 all rights reserved