Ρήξη στροφικού πετάλου

Τι είναι το στροφικό πέταλο;

Το στροφικό ή τενόντιο πέταλο του ώμου είναι μια ομάδα 4 μυών που ευθύνονται για την κίνηση και τη λειτουργεία του ώμου. Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο. Ο υπερακάνθιος είναι ο μυς που εμπλέκεται συχνότερα, αλλά ρήξη μπορεί συχνά να υποστούν και ο υπακάνθιος, καθώς και ο υποπλάτιος. 

Τι προκαλεί τη ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου;

Η ρήξη τένοντα του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή μετά από οξύ τραυματισμό (πτώση στον ώμο, εξάρθρημα ώμου με συνοδό ρήξη στροφικού πετάλου, κλπ.). Συχνότερα, η ρήξη στροφικού πετάλου είναι εκφυλιστικής φύσεως, δηλαδή προκύπτει από φυσιολογική φθορά με τη πάροδο του χρόνου. Ορισμένα επαγγέλματα ή αθλήματα που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις του στροφικού πετάλου. 

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης τένοντα του στροφικού πετάλου;

Τα πιο συχνά συμπτώματα  περιλαμβάνουν:
    • Πόνο στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου
    • Πόνο όταν ο ασθενής ξαπλώνει στον πάσχοντα ώμο
    • Νυχτερινό πόνο που ξυπνάει τον ασθενή
    • Αδυναμία και μειωμένη κίνηση του άνω άκρου
    • Αδυναμία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Διάγνωση

Ο κ. Παναγόπουλος θα λάβει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Μία ακτινογραφία του ώμου θα βοηθήσει να αποκλειστούν άλλα αίτια πόνου, όπως οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Ο κ. Παναγόπουλος θα σας υποβάλλει σε υπερηχογράφημα ώμου, για να επιβεβαιώσει την παρουσία ρήξεων στο στροφικό πέταλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση του μεγέθους της ρήξης ή τυχόν ατροφίας των μυών.   

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
    • Ανάπαυση
    • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
    • Παγοθεραπεία
    • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS)
    • Φυσικοθεραπεία/πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
    • Ένεση κορτιζόνης 

Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την χειρουργική θεραπεία, με αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκόπηση γίνεται με 3 μικρές οπές 4 χιλιοστών γύρω από τον ώμο, μέσω των οποίων ο χειρουργός εισάγει μια κάμερα και διάφορα εργαλεία. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, πραγματοποιείται χειρουργικός καθαρισμός της φλεγμονής του ώμου και λείανση του ακρωμίου προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος για τους τένοντες του ώμου και να αποφευχθεί η τριβή. Στην συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος θα επιδιορθώσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου στην ανατομική του θέση με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων (άγκυρες). Η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει άριστα αποτελέσματα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και προσιτό κόστος. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά του χειρουργείο. Το άκρο παραμένει σε ανάρτηση για διάστημα 4-6 εβδομάδων, ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης που επιδιορθώθηκε. Ο ασθενής αρχίζει στη συνέχεια φυσικοθεραπεία. Ορισμένες ρήξεις, είτε λόγω μεγέθους (μαζικές ρήξεις) και χρονιότητας, είτε λόγω ατροφίας των μυών, δεν δύνανται να επιδιορθωθούν και μπορεί να χρειαστούν κάποιου άλλου είδους επέμβαση, όπως χειρουργικός καθαρισμός, τενοντομεταφορά ή ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου. Ο κ. Παναγόπουλος θα συζητήσει μαζί σας όλες τις εναλλακτικές χειρουργικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο.

2022 all rights reserved