Σύνθετα Κατάγματα Αγκώνα

Tι είναι τα σύνθετα κατάγματα αγκώνα;

Ο αγκώνας είναι μία από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Μας επιτρέπει να τεντώσουμε και να λυγίσουμε το άκρο (κάμψη-έκταση), ενώ καθιστά δυνατές τις στροφικές κινήσεις του αντιβραχίου και του χεριού (πρηνισμός-υπτιασμός). Τα σύνθετα κατάγματα-εξαρθρήματα του αγκώνα είναι από τις πιο πολύπλοκες κακώσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ορθοπαιδικός χειρουργός και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποκατασταθεί επαρκώς η λειτουργικότητα του άνω άκρου.   

Ανατομία

H άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από 3 οστά: το περιφερικό βραχιόνιο, την κερκίδα και την ωλένη, που συγκρατούνται με τη βοήθεια μυών, τενόντων και συνδέσμων. Συχνά τα κατάγματα αυτά αναφέρονται ως η «ατυχής τριάδα» του αγκώνα. Ο τραυματισμός αυτός περιλαμβάνει εξάρθρημα του αγκώνα, κάταγμα της κεφαλής της κερκίδας, καθώς και κάταγμα της κορωνοειδούς απόφυσης της ωλένης, σε συνδυασμό με σοβαρές συνδεσμικές κακώσεις. 

Αίτια

Ο συνηθέστερος μηχανισμός είναι η πτώση στο τεντωμένο χέρι. Εναλλακτικά, τα κατάγματα - εξαρθρήματα του αγκώνα μπορεί να προκληθούν και από μια πτώση στο έδαφος με άμεση πλήξη του αγκώνα. Τα συμπτώματα του κατάγματος περιλαμβάνουν:
    • Έντονο πόνο μετά το κάταγμα
    • Πρήξιμο και εκχύμωση της περιοχής
    • Δυσχέρεια ή αδυναμία κίνησης του αγκώνα
    • Μούδιασμα των δακτύλων εάν το νεύρο πιέζεται ή έχει υποστεί κάκωση.

Διάγνωση

Ο μηχανισμός της κάκωσης και τα κλινικά ευρήματα συχνά θέτουν την υποψία παρουσίας της κάκωσης αυτής. Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία του αγκώνα συνήθως επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Ο χειρουργός θα σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία του αγκώνα (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Θεραπεία

Τα περισσότερα σύνθετα κατάγματα του αγκώνα χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των επιμέρους βλαβών:
    • Ανακατασκευή ή αρθροπλαστική της κεφαλής της κερκίδας
    • Οστεοσύνθεση της κορωνοειδούς απόφυσης ή συρραφή του προσθίου θυλάκου
    • Επιδιόρθωση των συνδέσμων (LUCL +/- MCL) με άγκυρες
    • Οστεοσύνθεση του ωλεκράνου (στα δια-ωλεκρανικά κατάγματα-εξαρθρήματα)  

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίηση του αγκώνα. Ο ασθενής έχει συνήθως μετά το χειρουργείο μία απλή περίδεση, ενώ ενθαρρύνεται η πρώιμη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του αγκώνα. Η σωστή χειρουργική θεραπεία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών προβλημάτων, όπως εμμένουσα αστάθεια, μετεγχειρητική δυσκαμψία, ή έκτοπη οστεοποίηση. 

Αποκατάσταση

Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς. Τα σύνθετα κατάγματα-εξαρθρήματα του αγκώνα είναι εξαιρετικά απαιτητικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό αγκώνα. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα σύνθετα κατάγματα του αγκώνα και θα σας μιλήσει αναλυτικά για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

2022 all rights reserved