Κατάγματα Κλείδας

Τί είναι το κάταγμα κλείδας;

H κλείδα συνδέει το άνω άκρο με τον υπόλοιπο σκελετό. Έχει σχήμα τύπου «S» και εκτείνεται από το στέρνο (στερνοκλειδική άρθρωση) μέχρι την ωμοπλάτη (ακρωμιοκλειδική άρθρωση). Η κλείδα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και δεν καλύπτεται από πάρα πολλούς μυς, με αποτέλεσμα να είναι ευδιάκριτη σε αρκετούς ασθενείς. Ο καθένας μας έχει 2 κλείδες, μία σε κάθε πλευρά. Το κάταγμα κλείδας είναι πολύ συχνός τραυματισμός.  

Πώς παθαίνει κανείς κάταγμα κλείδας;

Μία πτώση στον ώμο από ποδήλατο ή δίκυκλο, ή μία άμεση πλήξη σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί. Μία πτώση στο τεντωμένο χέρι μπορεί επίσης να εμπλέκεται. Κατάγματα κλείδας συμβαίνουν επίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού στα νεογνά.  

Ποιά είναι τα συμπτώματα του κατάγματος κλείδας;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
    • Πόνο γύρω από τη κλείδα ή τον ώμο
    • Πρήξιμο και εκχύμωση στη περιοχή
    • Προβολή των άκρων του κατάγματος κάτω από το δέρμα
    • Αδυναμία ανύψωσης του άκρου
    • Μούδιασμα της περιοχής
    • Λύση της συνέχειας του δέρματος (ανοικτό κάταγμα) πολύ σπάνια.

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία απλή ακτινογραφία είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα κατάγματα της κλείδας πιο συχνά αφορούν το έσω τριτημόριο της κλείδας.

Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα κλείδας μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, δηλαδή χωρίς χειρουργείο, με μια απλή ανάρτηση. Τα κατάγματα αυτά κολλάνε γρήγορα, συνήθως εντός 6-8 εβδομάδων στα παιδιά και 3-4 μηνών στους ενηλίκους. Μπορεί να νιώθετε ένα «καρούμπαλο» για κάποιο χρονικό διάστημα στο σημείο του κατάγματος, που τείνει με τον χρόνο να γίνει λιγότερο ενοχλητικό. Ορισμένα κατάγματα, όμως, μπορεί να συνοδεύονται από σημαντική παρεκτόπιση, βράχυνση και συντριβή. Αυτά τα κατάγματα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται χειρουργικά με εσωτερική οστεοσύνθεση, δηλαδή με πλάκα και βίδες. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική +/- περιοχική αναισθησία, σε ύπτια ή ημικαθιστή θέση, ανάλογα με τη προτίμηση του χειρουργού. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει πρώιμη κινητοποίηση άμεσα μετά το χειρουργείο. Τα υλικά δεν χρειάζονται απαραίτητα αφαίρεση, αν και μερικοί ασθενείς την προτιμούν εάν νιώθουν ενόχληση κάτω από το δέρμα.
O κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη πείρα στη χειρουργική του τραύματος του άνω άκρου και θα συζητήσει μαζί σας αναλυτικά κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική αντιμετώπιση και η συντηρητική θεραπεία έχουν παρόμοια μακροχρόνια αποτελέσματα. Το χειρουργείο έχει, όμως, μικρότερα ποσοστά ψευδάρθρωσης και μικρότερος χρόνο επούλωσης του κατάγματος.

2022 all rights reserved