Κατάγματα Κεφαλής Βραχιονίου

Tι είναι τα κατάγματα κεφαλής βραχιονίου;

Τα κατάγματα αυτά αφορούν στο άνω πέρας του βραχιονίου οστού, δηλαδή την κεφαλή του βραχιονίου, που αρθρώνεται με την ωμογλήνη σχηματίζοντας την άρθρωση του ώμου. 

Αίτια

Ο συνηθέστερος μηχανισμός κάκωσης είναι η πτώση χαμηλής ενέργειας στον ώμο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τα κατάγματα αυτά σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Σε νεότερους ασθενείς οφείλονται συχνότερα σε κακώσεις υψηλής ενέργειας, όπως τροχαία ατυχήματα, ή σχετίζονται με έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κατάγματος κεφαλής βραχιονίου μπορεί να περιλαμβάνουν:
    • Έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου
    • Οίδημα του ώμου και του βραχίονα
    • Εκχύμωση του άκρου – η εκχύμωση και το οίδημα μπορεί να είναι εντυπωσιακά και να φτάσουν μέχρι το χέρι, αλλά δεν αποτελούν κατά κανόνα λόγο ανησυχίας
    • Αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου.

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία της περιοχής είναι συνήθως αρκετή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Μερικές φορές, τα κατάγματα αυτά συνοδεύονται με εξάρθρημα ώμου, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή τους πιο επείγουσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να σας παραπέμψει για αξονική τομογραφία (CT), στα πλαίσια προεγχειρητικού σχεδιασμού.   

Θεραπεία

Τα περισσότερα κατάγματα κεφαλής βραχιονίου είναι σχετικά απαρεκτόπιστα και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. To άκρο τοποθετείται σε ανάρτηση για κάποιο διάστημα, αλλά ο ασθενής ενθαρρύνεται γρήγορα να ξεκινήσει πρώιμη κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του ώμου και να ανακτηθεί το εύρος κίνησης. Η επούλωση του κατάγματος, σε γενικές γραμμές, απαιτεί 6-8 εβδομάδες. Άλλα κατάγματα πάλι, είτε λόγω παρεκτόπισης (τα σπασμένα κομμάτια δεν βρίσκονται στον ίδιο ΤΚ) είτε λόγω λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς ή σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Το χειρουργείο γίνεται με γενική +/- περιοχική αναισθησία, συνήθως σε ημικαθιστή θέση. Ο χειρουργός κάνει μία τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και επιδιορθώνει το κάταγμα με πλάκα και βίδες. Εναλλακτικοί τρόποι οστεοσύνθεσης ανά περίπτωση είναι ο ενδομυελικός ήλος, ενδοστικά ράμματα, άγκυρες, κλπ. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ορισμένα μικρά κατάγματα μπορούν να επιδιορθωθούν και αρθροσκοπικά. Σε άλλες περιπτώσεις, εάν υπάρχει μεγάλη συντριβή ή κακό οστικό υπόστρωμα, ή εάν αναμένεται η αποτυχία της οστεοσύνθεσης, η σωστότερη λύση μπορεί να είναι η αρθροπλαστική του ώμου. Για τα κατάγματα αυτά, είναι συνήθως ενδεδειγμένη είτε η ανάστροφη αρθροπλαστική είτε η ημιαρθροπλαστική. 
Σε κάθε περίπτωση μετά το χειρουργείο, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς. Τα κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου είναι εξαιρετικά απαιτητικά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο χειρουργό ώμου. Ο κ. Παναγόπουλος έχει εκτεταμένη χειρουργική πείρα στα σύνθετα κατάγματα στου ώμου και θα σας μιλήσει αναλυτικά για το χειρουργείο κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

2022 all rights reserved