Ρήξη Τετρακεφάλου

Tι είναι η ρήξη τετρακεφάλου;

O τετρακέφαλος συνδέει τον μηρό με την επιγονατίδα και μαζί με τον επιγονατιδικό τένοντα συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. 

Τι προκαλεί την ρήξη τετρακεφάλου;

Η ρήξη τετρακεφάλου εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες > 40 ετών. Μπορεί να αποτελεί μέρος κάποιας αθλητικής κάκωσης, ή να οφείλεται σε μία πτώση πάνω στο λυγισμένο γόνατο, ή στη λάθος προσγείωση μετά από άλμα. Πιο επιρρεπείς στη ρήξη του επιγονατιδικού είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την αγγείωση των τενόντων, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.  

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης τετρακεφάλου;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο τη στιγμή της ρήξης, τον οποίο ακολουθεί πρήξιμο και δυσχέρεια βάδισης. Συνήθως είναι εμφανές ή ψηλαφάται ένα κενό ακριβώς πάνω από την επιγονατίδα. Ο ασθενής αδυνατεί να ανυψώσει το τεντωμένο γόνατο.  

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία γόνατος θα αποκλείσει την ύπαρξη συνοδών καταγμάτων και θα δείξει παθολογικά χαμηλή θέση της επιγονατίδας (patella baja). Η βλάβη συνήθως επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια υπέρηχου ή μαγνητικής τομογραφίας.

Χειρουργική θεραπεία

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι μερικές ώρες μετά, εφόσον το επιθυμεί. Ο χειρουργός τοποθετεί ισχυρά ράμματα στον τένοντα, τα οποία περνάει και δένει μέσω οστικών tunnel στον κάτω πόλο στης επιγονατίδας. Ενναλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει οστικές άγκυρες, με το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση, το γόνατο προστατεύεται σε ειδικό κηδεμόνα. Ο χειρουργός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

2022 all rights reserved