Ρήξη επιγονατιδικού συνδέσμου

Tι είναι η ρήξη του επιγονατιδικού συνδέσμου;

O επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με το άνω άκρο της κνήμης και μαζί με τον τένοντα του τετρακεφάλου συνεισφέρει στη δημιουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. 

Τι προκαλεί την ρήξη του επιγονατιδικού συνδέσμου;

Η ρήξη επιγονατιδικού μπορεί να αποτελεί μέρος κάποιας αθλητικής κάκωσης, ή να οφείλεται σε μία πτώση πάνω στο λυγισμένο γόνατο, ή στη λάθος προσγείωση μετά από άλμα. Πιο επιρρεπείς στη ρήξη του επιγονατιδικού είναι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την αγγείωση των τενόντων, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.  

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης του επιγονατιδικού συνδέσμου;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο τη στιγμή της ρήξης, τον οποίο ακολουθεί πρήξιμο και δυσχέρεια βάδισης. Συνήθως είναι εμφανές ή ψηλαφάται ένα κενό ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. 

Διάγνωση

Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει προσεκτικά. Μία ακτινογραφία γόνατος θα αποκλείσει την ύπαρξη συνοδών καταγμάτων και θα δείξει παθολογική ανύψωση της επιγονατίδας (patella alta). Η βλάβη συνήθως επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια υπέρηχου ή μαγνητικής τομογραφίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χειρουργική. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι μερικές ώρες μετά, εφόσον το επιθυμεί. Ο χειρουργός τοποθετεί ισχυρά ράμματα στον τένοντα, τα οποία περνάει και δένει μέσω οστικών tunnel στον άνω πόλο στης επιγονατίδας. Ενναλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει οστικές άγκυρες, με το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση, το γόνατο προστατεύεται σε ειδικό κηδεμόνα. Ο χειρουργός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

2022 all rights reserved