Κλειδωμένο γόνατο

Τι είναι το κλειδωμένο γόνατο;

To κλειδωμένο γόνατο είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα γόνατο που ξαφνικά δεν μπορεί να τεντώσει τελείως. Το γόνατο που πονάει, πρήζεται ή γίνεται σταδιακά πιο δύσκαμπτο δεν είναι «κλειδωμένο». Στο κλειδωμένο γόνατο, το γόνατο είναι αρχικά φυσιολογικό μέχρι να συμβεί κάποιο ξαφνικό γεγονός. Αυτό μπορεί να είναι είτε τραύμα (στροφική κάκωση) είτε κάποια κίνηση (απότομο σήκωμα από βαθύ κάθισμα), μετά το οποίο ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο και αδυνατεί στα καλά καθούμενα να τεντώσει το γόνατο. 

Ποιες είναι οι συνοδές βλάβες στο κλειδωμένο γόνατο;

Η βλάβη που παραδοσιακά προκαλεί κλειδωμένο γόνατο είναι η ρήξη μηνίσκου δίκην λαβής κάδου. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι κλειδωμένο γόνατο ισοδυναμεί με bucket handle μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Άλλες πιθανές κακώσεις είναι πιο σπάνιες, όπως μία ρήξη προσθίου χιαστού που μπλοκάρει την έκταση, ένα ελεύθερο σώμα στο γόνατο, ή αστάθεια του έξω μηνίσκου.  

Ποιες απεικονιστικές μέθοδοι απαιτούνται;

Απαιτείται σχετικά επείγουσα μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Πρέπει να γίνει άμεσα – μέσα σε λίγες μέρες το πολύ, δεν μπορεί να περιμένει για την άλλη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. 

Μπορεί να περιμένει;

Δεν μπορεί να περιμένει. Αν το bucket handle διαγνωστεί εγκαίρως, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιδιορθωθεί. Μετά τις 6 εβδομάδες, ο μηνίσκος εκφυλίζεται και συρρικνώνεται και η συρραφή δεν είναι πλέον δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι η «λαβή κάδου» μπορεί πλέον μόνο να αφαιρεθεί, πράγμα που συνεπάγεται ότι χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μηνίσκου. Αν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται δραματικά.  

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική και προβλέπει την αρθροσκοπική συρραφή της ρήξης δίκην λαβής κάδου. Αν το παράθυρο των 6 εβδομάδων χαθεί, δυστυχώς η μερική μηνισκεκτομή είναι η επόμενη λύση, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην πρόγνωση.

2022 all rights reserved