Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου

Τι είναι η ρήξη τένοντα του δικεφάλου;

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου είναι η αποκόλληση του τένοντα από την κατάφυσή του στο οστό στο εγγύς άκρο της κερκίδας, κοντά στον αγκώνα (κερκιδικό όγκωμα). Η κάκωση αυτή λαμβάνει χώρα συνήθως σε άνδρες ασθενείς μεταξύ 30-50 ετών και σχετίζεται με άθληση (ανύψωση βαρών) ή βαριά χειρωνακτική εργασία.

Τι προκαλεί τη ρήξη τένοντα του δικεφάλου;

Ο μηχανισμός της κάκωσης συνήθως περιλαμβάνει δύναμη υπερέκτασης όταν ο αγκώνας βρίσκεται σε κάμψη. Παράγοντες που συνεισφέρουν στην εκδήλωση της κάκωσης περιλαμβάνουν:
    • Το κάπνισμα (αύξηση κίνδυνου 7.5 φορές)
    • Η χρήση κορτικοστεροειδών ή στεροειδών αναβολικών

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης τένοντα δικεφάλου;

Η κλινική εικόνα του ασθενή μπορεί να περιλαμβάνει:

    • Πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα και ξαφνικό «κλικ» τη στιγμή της ρήξης
    • Οίδημα και εκχύμωση της περιοχής
    • Μειωμένη δύναμη υπτιασμού και κάμψης του αγκώνα
    • Reverse Popeye sign – ο δικέφαλος τραβιέται προς τα πάνω 

Διάγνωση

Ιστορικό και φυσική εξέταση συνήθως επαρκούν για τον σχηματισμό της διάγνωσης. Ο κ. Παναγόπουλος ενδέχεται να σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, για τον καθορισμό του βαθμού παρεκτόπισης του τένοντα καθώς και για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ πλήρους και μερικής ρήξης. 

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία είναι δυνατή επιλογή. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η συντηρητική θεραπεία συνεπάγεται μείωση της δύναμης υπτιασμού της τάξεως του 40-50% και της δύναμης κάμψης κατά 20-30%. Αυτό μπορεί να κριθεί αποδεκτό σε έναν ασθενή μεγαλύτερης ηλικίας, με συννοσηρότητες ή με λιγότερες λειτουργικές απαιτήσεις. Ο κ. Παναγόπουλος θα συζητήσει μαζί σας όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο. 

Χειρουργική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται η χειρουργική θεραπεία. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί γύρω στη 1 ώρα. Το χειρουργείο περιλαμβάνει επανακαθήλωση του τένοντα του δικεφάλου στην ανατομική του θέση (κερκιδικό όγκωμα) με τη χρήση μεταλλικού κομβίου. Ο κ. Παναγόπουλος χρησιμοποιεί μια μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα μήκους 3cm. Πρόκειται για χειρουργείο ημέρας. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο με μια μικρή περίδεση. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιήσει τον αγκώνα του αμέσως μετά το χειρουργείο προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία του αγκώνα.

2022 all rights reserved