Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, ή tennis elbow, είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Η νόσος οφείλεται σε ερεθισμό και φλεγμονή από υπερβολική χρήση των τενόντων που εκφύονται από την έξω επιφάνεια του αγκώνα και συμβάλλουν στην κίνηση του καρπού και των δακτύλων. Η έξω επικονδυλίτιδα συναντάται συχνά σε αθλητικές δραστηριότητες και επαγγελματικές ομάδες στις οποίες απαιτείται επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού και του αντιβραχίου.
Ως κύρια αιτία της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα (tennis elbow) έχει προταθεί η υπερχρήση ορισμένων μυϊκών ομάδων του αντιβραχίου. Ο κατεξοχήν εμπλεκόμενος μυς θεωρείται ο βραχύς εκτείνων τον καρπό, ή ECRB (extensor carpi radialis brevis). H υπερβολική χρήση του τένοντα του ECRB φαίνεται να οδηγεί σε μικροσκοπικές ρήξεις που οδηγούν με τον χρόνο σε πόνο και φλεγμονή στην περιοχή του αγκώνα. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν την πάθηση μεταξύ των 30 και 50 ετών. Επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του αντιβραχίου εμπλέκονται συχνά στην εκδήλωση επικονδυλίτιδας. Ζωγράφοι, υδραυλικοί, χασάπηδες, γραμματείς, ξυλουργοί πάσχουν συχνά από tennis elbow. Αθλήματα που προβλέπουν τη χρήση ρακέτας (tennis, squash, bandminton), καθώς και αθλήματα ρήψης (ακοντιστές, δισκοβόλοι, παίκτες baseball) οδηγούν επίσης στην εμφάνιση tennis elbow.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της επικονδυλίτιδας είναι:
• Πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα
• Νυκτερινός πόνος
• Αδυναμία του καρπού σε κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το κράτημα ενός ποτηριού, το βίδωμα μιας βίδας, η χρήση εργαλείων, η χρήση του mouse ενός computer, κλπ.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια στην αρχή και επιδεινώνονται σταδιακά.
Ενώ η έξω επικονδυλίτιδα προσβάλλει την έξω πλευρά του αγκώνα, η έσω επικονδυλίτιδα, ή golfer’s elbow, προσβάλλει την έσω πλευρά. Τα συμπτώματα και η θεραπεία είναι παρόμοια με το tennis elbow.
Ιστορικό και κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετά για τον καθορισμό της διάγνωσης. Ο κ. Παναγόπουλος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Θα χρειαστεί η λήψη ακτινογραφίας προκειμένου να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια πόνου στην περιοχή. Ο κ. Παναγόπουλος θα πραγματοποιήσει υπέρηχο της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.
Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:
• Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
• Παγοθεραπεία
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS) για σύντομο χρονικό διάστημα
• Φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι
• Χρήση νάρθηκα
• Ένεση κορτιζόνης ή PRP
Η συντηρητική θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως.
Ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, η επόμενη λύση είναι το χειρουργείο, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε αρθροσκοπικά (με 3 μικρές οπές 4mm) είτε ανοικτά, με μικρή τομή 3cm (mini-open). O κ. Παναγόπουλος θα σας μιλήσει εκτενώς για τις παραπάνω εναλλακτικές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.