Έγχυση Υαλουρονικού οξέος

Τι είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέος;

To υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει στη φυσιολογική άρθρωση, όπου λειτουργεί σαν λιπαντικό και συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του αρθρικού πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. 

Πως πραγματοποιείται η έγχυση ιαλουρονικού οξέος;

Ο τρόπος έγχυσης εξαρτάται από το μοριακό βάρος του σκευάσματος. Αν λάβατε το σκεύασμα χαμηλού μοριακού βάρους, το θεραπευτικό σχήμα συνήθως περιλαμβάνει 3 ενέσεις σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Εναλλακτικά, μπορείτε να λάβατε μία ένεση αυξημένης πυκνότητας άπαξ. Η ένεση μπορεί να χρειαστεί μέχρι 4 εβδομάδες για την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η ανακούφιση του πόνου μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες. Απαιτείται ξεκούραση για τις πρώτες 48 ώρες μετά την έγχυση. Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης ή το παρατεταμένο περπάτημα. Ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, παροδικό πρήξιμο, ή αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιες, αλλά όχι απίθανες. 

Ποια είναι τα οφέλη της έγχυσης ιαλουρονικού οξέος;

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της έγχυσης υαλουρονικού οξέος είναι μεγαλύτερα σε νεότερους ασθενείς με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα. Αν και οι περισσότερες μελέτες αφορούν στην αρθρίτιδα του γόνατος, φαίνεται ότι η έγχυση μπορεί να έχει οφέλη και για την αρθρίτιδα του ισχίου, της ποδοκνημικής, του ώμου και του αντίχειρα. Πιο πρόσφατα, εργασίες δείχνουν ότι ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος και PRP μπορεί να είναι ακόμα πιο επωφελής.

2022 all rights reserved