Βιολογικοί παράγοντες

Τι είναι οι βιολογικοί παράγοντες;

Οι αιμοπεταλιακοί παράγοντες αποτελούν μέρος των λεγόμενων ορθοβιολογικών θεραπειών που έχουν εμφανιστεί στην Ορθοπαιδική τα τελευταία χρόνια. Ο όρος ορθοβιολογικές θεραπείες αναφέρεται σε ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και οι οποίες πιστεύεται πως διεγείρουν την επούλωση των βλαβών σε μυς, τένοντες, συνδέσμους, χόνδρο, κλπ. Επιτρέπουν δηλαδή στον οργανισμό να θεραπεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι ορθοβιολογικές θεραπείες σήμερα σε εξέλιξη περιλαμβάνουν το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα βλαστοκύτταρα, καθώς και αυτομοσχεύματα ή αλλομοσχεύματα. Στο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, τα αιμοπετάλια είναι σε 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από ό,τι στο αίμα. Τα αιμοπετάλια περιέχουν όλους εκείνους τους αυξητικούς παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την επούλωση και αναγέννηση των ιστών.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά και είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Ο ιατρός θα πάρει μικρή ποσότητα αίματος (10ml) από μία περιφερική φλέβα και θα τη μεταφέρει σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα που θα τοποθετηθεί σε ένα ειδική μηχάνημα που λέγεται φυγόκεντρος. Η φυγόκεντρος περιστρέφεται με υψηλή ταχύτητα διαχωρίζοντας το αίμα στα συστατικά του στοιχείο. Ο ιατρός θα συλλέξει στη συνέχεια το πλάσμα με τα συγκεντρωμένα αιμοπετάλια και θα το αναμίξει με τοπικό αναισθητικό. Τέλος, γίνεται η έγχυση του πλάσματος στην πάσχουσα περιοχή μέσω καθοδήγησης με υπέρηχο. 

Σε ποιες παθήσεις έχει εφαρμογή;

Η τεχνική αυτή βρίσκει εφαρμογή στις ακόλουθες παθήσεις:
    • Επικονδυλίτιδες του αγκώνα (tennis/golfer’s elbow)
    • Τενοντίτιδες ώμου – μερικές ρήξεις στροφικού πετάλου
    • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
    • Τενοντίτιδα Αχιλλείου
    • Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού 
    • Οστεοαρθρίτιδα/αρθροπάθεια γόνατος
    • Mυϊκές θλάσεις 
    • Επικουρικά στο χειρουργείο, μετά από συρραφή στροφικού πετάλου, αποκατάσταση προσθίου χιαστού, κλπ.

Πολυάριθμες μελέτες στη βιβλιογραφία έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα για πλειάδα εφαρμογών. Παρ’ όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες. Τα ισχυρότερα στοιχεία είναι αυτά που διαθέτουμε για τη χρήση του είναι στο tennis elbow, τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Το πλάσμα σίγουρα δεν αποτελεί λύση για όλες τις παθήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις η χρήση του δεν είναι δικαιολογημένη. Εν αναμονή των επιστημονικών εξελίξεων, ο κ. Παναγόπουλος πιστεύει ότι για τον σωστό ασθενή και για τη σωστή πάθηση, το πλάσμα μπορεί να μειώσει τον πόνο, να επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης των ιστών, και να καθυστερήσει ή να αποτρέψει το χειρουργείο.

2022 all rights reserved