Αρθροπλαστική Γόνατος

Tι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

H αρθροπλαστική γόνατος είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος με μεταλλικές προθέσεις. Η αρθροπλαστική επιτρέπει τη μείωση του πόνου και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του γόνατος.  

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με αρθροπλαστική γόνατος;

Η πιο συχνή πάθηση που αντιμετωπίζεται με αρθροπλαστική γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα. Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν την ουρική αρθρίτιδα, την μετατραυματική αρθρίτιδα, την οστεονέκρωση του γόνατος.  

Πριν το χειρουργείο – προεγχειρητικός έλεγχος

Ο ασθενής θα ενημερωθεί πριν από το χειρουργείο για την απαιτούμενη χειρουργική θεραπεία και την επακόλουθη αποκατάσταση. Ο ασθενής θα υποβληθεί από τον αναισθησιολόγο σε προεγχειρητικό έλεγχο. Εκτός από αναλυτικό ιστορικό και κλινική εξέταση, ο προεγχειρητικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση. Ο αναισθησιολόγος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον ασθενή σχετικά με τη λήψη ή μη φαρμάκων προεγχειρητικά (κάποια φάρμακα, ιδίως αντιπηκτικά, ενδέχεται να χρειαστούν ολιγοήμερη διακοπή πριν το χειρουργείο) καθώς και για το από πότε πρέπει ο ασθενής να παραμείνει νηστικός τη μέρα πριν το χειρουργείο (συνήθως τουλάχιστον 6 ώρες πριν το χειρουργείο).

Εισαγωγή στο νοσοκομείο – αναισθησία

Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου. Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία +/- περιοχική αναισθησία (ραχιαία αναισθησία). Το πλεονέκτημα της περιοχικής αναισθησίας είναι ότι παρέχει εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

Το χειρουργείο διαρκεί 60-90 ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Η τομή βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και είναι μήκους περίπου 15 cm. O χειρουργός προχωρά στην διάνοιξη της άρθρωσης και στην αφαίρεση των αρθρικών επιφανειών που έχουν υποστεί φθορά από την υποκείμενη πάθηση. Ο χειρουργός προετοιμάζει τις επιφάνειες του μηρού και της κνήμης με ειδικούς οδηγούς και στη συνέχεια τοποθετεί τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια ειδικού τσιμέντου. Τα εμφυτεύματα του μηρού και της κνήμης είναι μεταλλικά, ενώ ανάμεσά τους τοποθετείται ειδικό σκληρό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Στη συνέχεια, οι ιστοί και το δέρμα επιδιορθώνονται με ράμματα και το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται με περίδεση. 

Μετά το χειρουργείο - αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο ενθαρρύνεται η άμεση κινητοποίηση, στην αρχή με βοηθήματα. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ήδη από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 2-3 μέρες, αλλά αυτό ποικίλει κατά περίπτωση. Ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής θα ετοιμάσουν για εσάς ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

2022 all rights reserved